CineM-a?!

Category :


Imi amintesc cu placere si acum de clipa in care, a doua zi dupa  banchetul clasei a 8-a, am fost cu clasa la cinema pentru premiera filmului Titanic. Nici acum nu stiu a cui a fost ideea..poate a dirigintei! Dar am o poza pe care mi-a facut-o mama de pe geam la venire, si aveam exact aceeasi coafura ca in seara petrecerii sfarsitului de gimnaziu. Poate doar asa  aveam cum sa imi amintesc cu exactitate data la care am vazut Titanicul, la cinema Unirea in orasul Roman. Dar nu vreau sa vorbesc acum nici de banchet si nici de Titanic. Acest cinematograf ramasese la vremea aceea singurul din oras, din 3-4 sau cate au fost odata. Amplasat excelent, chiar in buricul targului..imi amintesc cum mergeam frecvent cand eram mult mai mica doar pentru a ma uita la afisele filmelor. Le gaseam minunate! Erau impartite parca in doua categorii: programul zilei si programul viitor.  
Dupa multi ani, fiind la Iasi, am aflat ca s-a inchis. Prima intrebare ce mi-a incoltit in minte a fost -un oras (pardon, municipiu) fara cinema? Cine a mai pomenit?! Si de ce? Nu se mai duceau oamenii la film? Nu stiu nici acum cauza, dar ma gandesc ca asta ar fi. Pacat. Daca vreodata, vreun copil din Roman  va citit ce am scris eu aici as vrea sa il intreb: Tu ai fost vreodata la film la cinema?


Imi amintesc prima data cand un baiat m-a strans in brate pe ultimul rand al salii cinematografului si ajungand acasa habar nu mai aveam despre ce a fost filmul.
Imi amintesc de asemenea  momentul in care am fost la film, in Iasi , iar cand ne-am trezit doar noi doi in sala tu m-ai intrebat: oare va mai rula filmul doar pentru noi? Nu uit cat de copios am ras atunci. A doua oara cand s-a intamplat asa, ai stiut ca filmul va incepe negresit. Ne ingheta mereu nasul si picioarele dar ne simteam bine mergand la film. Chiar daca rula doar pentru noi.
Tu, var`meo, mai tii minte cand mi-a zburat balonul cu heliu din mana si nu a vrut sa se opreasca decat in tavanul inalt al cinemaului? Cum am ramas suspinand cu ochii atintiti in sus la el? Nu mai stiu ce film am vazut atunci, si nici daca eram la Republica sau la Victoria, doar cu momentul asta am ramas.
Acum, aici, unde locuiesc acum, pur si simplu nu reusesc sa ajung sa vad un film. E vorba de  2012. De fapt de ajuns, am ajuns la locul cu pricina si prima data si a doua, dar de fiecare oara m-am intors dezamagita. De ce? Pentru ca dupa mult timp de stat la coada(care se intindea pana afara) nu am mai prins bilete. Cand s-a intamplat prima data am fost chiar in ziua premierei, pe 11 nov. Mi-am zis ca se explica. Astazi, 10 zile mai tarziu, sambata, ora 20, acelasi cinema, acelasi film. Imi iau masurile de precautie si ajung  la ora 19. Pe ecran ce vad? SOLD! 
Plec spre alt cinema, cu sperante mari. Un nene dragut ne intampina la usa si ne zice zambind: imi pare rau, totul e completat! Zic, nu-i nimic, luam pentru ora 22. Imi pare rau, nu   mai sunt locuri disponibile! 
Pentru maine aveam de gand sa mergem la biserica. Dar NU, dimineata merg sa iau bilete pentru filmul de 8 seara. Cu siguranta gasesc, trebuie!
A fost dezamagirea mare, filmul nu  mai avea sa ruleze doar pentru noi doi, ci pentru mii. Alta natie e asta, nenicule! Pai cand citesti pe net ca filmul x a avut incasari de sute de milioane de dolari, stai si intrebi : Romania oare a fost la film?

8 comentarii:

Cory spunea...

imi pare bine sa vad ca ai revenit!! Asteptam cu nerabdare sa iti citesc randurile, asta fac prima data cand deschid calculatorul si am fost surprinsa sa citesc mesajul tau, ca ai inceput sa scriii de cateva zile pe raftulet...eu cum de nu am stiut?
In fine, sa revenim la articol...ai mare dreptate in lagatura cu cinema-ul zilelor noastre, ma intreb daca nu se vor inchide oare si cele din Iasi.... pt ca nu mai e ce a fost odata, dar nu cred totusi. Oricum cel mai popular este Cinema Multiplex din Mall, din cate stiu.
Imi amintesc perfect vara-mea, cand am fost la cinema si ti-a zburat balonul :)) ,era la Victoria parca, era un film romanesc, Maria (2003), despre o mama cu multi copii, dramatic... parca era si Ioana cu noi, fosta ta colega de apartament. A fost frumos! si eu imi amintesc cu placere de vremurile cand mergeam la cinema.
Te pup si astept cu placere sa iti citesc raftuletul si cu alte ocazii! La cat mai multe articole frumoase asa cum ne-ai obisnuit ! Pupici!!!

CORA spunea...

Adolescenta din mine iti da dreptate. Tinerii sunt privati de cinematograf, eu am fost una dintre ei. Recuperez eu acum, in Bucuresti! Dar ma gandesc ca eu sunt norocoasa, existand multi tineri care nu aleg sa mearga la facultate si raman aici, in provincie, unde nimeni nu se gandeste si la timpul lor liber...
Oamenii din provincie nici nu mai au dorinta de a merfe la cinema. Imi amintesc ca odata, prin liceu, s-au gandit unii sa aduca un film in premiera: TICALOSII. Stii cati am fost in sala? vreo 7 persoane.
Pe de alta parte, pot intelege si fenomenul descarcarii filmului de pe net...poate oamenii nu mai au atatia bani sa mai mearga si la cinema.
Dar nimeni si nimic nu poate avea gustul filmului vazut la cinema!
Iar eu, saptamana aceasta am sa merg la un movie, asa cum fac aproape in fiecare saptamana!
Te pupacesc dulce si imi pare tare bine ca te-ai reapucat de scris!

Diana spunea...

Cory,
iti lipseam lipsa pe raftulet aici sa stii!!! Ma bucur ca ai revenit si tu si te felicit pentru memoria de elefant pentru care o ai, cum de ti-ai amintit numele filmului? Intr`adevar, am fost noi trei, eu, tu si Ioana. Si filmul mi-a placut mult, acum imi amintesc ca m-a facut sa si plang!
Te pup dulce dulce si iti multumesc pentru sustinere aici pe blog! Esti o scumpica de zahar!!
Multe imbratisari, frumosii mei!

Diana spunea...

Cora,
uite am o Cory si o Cora astazi aici :) Chiar voiam sa te intreb, Cora vine de la Corina?
In primul rand bine ai revenit si multumesc pentru vizita, e intotdeauna o placere sa citesc ce imi scrii!
Ma bucur sa aud ca iti place sa mergi la cinema si chiar ca o faci in fiecare saptamana! Si noi am merge la fel daca nu ne-ar costa in total pe amandoi in jur 30 de euro (cu tot cu popcorn si suc) :(( E destul de scumput dar cand vine vreun film pe care vrem sa il vedem mergem negresit! In rest marea majoritate le luam de pe net, insa nu se compara ca atunci cand il savurezi de pe un ecran gigant.
Te pup dulce!

turisticus spunea...

Am vazut 2012, dar mi s-a parut mai slab decat alte filme "catastrofice" precum Deep Impact sau Armaghedon. Nu ai de ce regreta ca nu l-ai vazut.

CORA spunea...

Diana, nu stiu daca exista vreo legatura intre Cora si Corina, cert e ca pe mine ma cheama Cora simplu (nume preluat cu mult drag de mama din romanul "Ultimul mohican").
Saptamana aceasta am mers chiar de doua ori la cinema si m-am gandit la tine, sa stii!
Imi pare rau ca nu pot poposi mai des pe aici, dar in timpul saptamanii imi este aboslut imposibil sa bloguiesc, din marea lipsa de timp...
Week-end cat mai frumos iti doresc!

Diana spunea...

Turisticus, pana la urma l-am vazut, mi s-a parut dragutel.

Cora,
ce nume frumos, rar si deosebit! Nu am mai intalnit Cora simplu, din cauza asta ma gandeam ca o fi o prescurtare de la Corina.
Ce filme ai vazut?
Pupici si un week-end minunat si tie!

CORA spunea...

Am vazut "A Christmas Carol" si "The box". Mi-au placut! Dar sala era asa de goala...Poate pentru ca eram in mijlocul saptamanii...