Profesorul de filosofie

Category :


Un profesor de filosofie statea în fata clasei având pe catedra câteva lucruri. Când ora a început, fara sa spuna un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.
 

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf..

I-a întrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin, iar acestia au fost de acord ca era.
 

Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan.Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenti cum statea treaba iar acestia au raspuns în cor "pliiin"!
 

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceasta data definitiv. Studentii au râs.

"Acum (a spus profesorul dupa ce hohotele s-au domolit), as dori sa întelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra.
 

Mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre, si ca daca totul ar fi pierdut în afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina.
 

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi:serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte.
 

Daca veti începe cu nisipul ( a continuat el), nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele.
 

La fel si în viata, daca îti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine.
 

Acorda atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia în oras la cina, joaca golf; vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv . Ai, în primul rând grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e "doar nisip."
 

Unul dintre studenti a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele doua cani de cafea.

Profesorul i-a raspuns zâmbit: "
Ma bucur ca întrebi asta. Ele vor doar sa arate ca, oricât de plina ar parea viata ta, e loc întotdeauna pentru doua cani de cafea, împreuna cu un prieten."

Împartaseste acest mesaj cuiva drag !

Eu tocmai am facut-o!

                                                                                                        [primita pe mail]







12 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Voi impartasi cu mare drag mesajul de la tine. Cu siguranta toti vom invata ceva din acesta. Zile pline cu soare!

Diana spunea...

Geanina, ma bucur mult ca ai citit mesajul acesta atat de frumos!
Zile senine si tie!

Anonim spunea...

Cat se poate de tare,chestia asta! E relevant dar mie mi se pare ca tocmai lucrurile alea maruntele fac uneori deliciul! Viata n-are cum sa fie construita numai din lucruri mari,ar fi prea intepenita intre canoane! Un pic de diversitate,niste chestioare marunte dau un alt aer,o alta prospetime! E cateodata placut sa te risipesti si in lucruri marunte! Firilor romantice nu le trebuie mult sa intre intr-o anumita stare,o carte buna,o melodie bine aleasa,un gand frumos trimis prin sms,o adiere de toamna sau briza marii,un luminis intr-o padure,un cripit de pasarele,un trandafir pe biroul de scris,o imensitate de verde crud sau un sarut de noapte buna,unul sg dintre toate aceste lucruri - ma fac fericita! Sunt marunte dar fara ele e mai pustiu! Tu ce zici?
Te sarut cu parfum de crini! Am cateva fire dar parfumul e irezistibil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

L'automne

Diana spunea...

L`automne, cate lucruri adevarate ai spus! Si pe mine aceleasi ma fac atat de fericita!! Lucruri marunte ce si pentru mine conteaza mult de tot!
Am pripit pupiceii tai cu parfum de crin, mi s-au lipit direct de obrajor si de sufletel! Ti-i intorc cu toata dragostea!!

Rosemildo Sales Furtado spunea...

Acredito que o tempo quem faz é a gente mesmo, o importante é saber organizá-lo, ou seja, cada coisa à seu tempo e no seu lugar.
Adorei, muito profundo. Parabéns pela escolha.

Perdoe-me pelas baboseiras. É que estive passeando, avistei teu espaço,invadi, gostei e não resisti.

Beijos,

Furtado.

Diana spunea...

Rosemildo,
Bem-vindo! Eu não sei Português, se você pode ser escrita em Inglês teria entendido.

Anonim spunea...

U2 - Magnificent - este printre melodiile mele favorite!! Am ascultat-o non-stop la tine de cand ai pus-o! Aproape ca uitasem de ea dar am regasit-o aici! Suuuper! Am vrut sa stii asta! Mersi frumos! Uitasem sa-ti zic!
Pupici iar si iar!

L'automne

Diana spunea...

Si mie mi-e draga tare, asa-i ca e minunata? Ma bucur ca am putut aduce o melodioara draga si tie!
Pupicei!

CORA spunea...

Tocmai astazi am redescoperit gustul jocului cu copiii! A fost fascinant! Am povestit despre asta pe blog! Da, chiar merita sa redescoperi copilul din tine, care de abia asteapta sa mai zburde putin la joaca!

Bianca spunea...

Pot să-ți preiau acest mesaj la mine pe blog? Mi-a plăcut tare mult. Mersi

Diana spunea...

Bianca, da, cum sa nu? Eu oricum, l-am primit pe mail. Pupici

Bianca spunea...

Ok, mersi, Diana.