Astazi m-am trezit devreme si plina de bucurie, ca doar ma voi indrepta spre Marele Zid Chinezesc, nu? Prima minune din cele 7 ale lumii moderne.
Primul lucru ce-l voi mentiona este acela ca, in ciuda a ceea ce se spune, marele zid pare ca NU este vizibil de pe Luna, lucru pe care tind sa il cred avand in vedere ca , desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia de 9 metri si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. C
ea mai mare constructie facuta de mana omului este atat de veche incat pana nu demult secretele sale au stat ascunse. Marele Zid Chinezesc este dovada ca oamenii sunt capabili sa indeplineasca imposibilul. Nu este important doar prin marimea lui ci, mai ales, prin rolul pe care l-a jucat in scrierea istoriei. Trei mii de ani de istorie stau inscrisi in pietrele acestui zid. Dupa zeci de ani de truda amarnica ce a pretins un tribut de mii de suflete omenesti, Marele zid s-a inaltat unduind de-a lungul frontierei de nord a Chinei ca un sarpe enorm. Marele Zid Chinezesc este de mii de ori mai lung decat orice monument construit vreodata. Inceput inainte de nasterea lui Iisus, inca se mai construia cand Columb a ajuns in America.
Milioane de oameni au murit in construirea lui. Atat de vast si complicat incat nu exista nicio harta clara cu intreaga constructie. Incepe de pe tarmurile Marii Galbene, se intinde peste muntii de la nord de Beijing, prin inima Chinei de Nord, ajunge la marile rauri apoi, pentru mii de mile, strabate deserturi pentru a traversa apoi munti de netrecut. Este cea mai naucitoare constructie din lume, intinzandu-se pe mai bine de 4 mii de mile, avand 45 de castele si sute de turnuri de control si numeroase tunele secrete.
Povestea marelui zid trebuie sa plece de la intrebarea de ce se temeau intr-atat de mult chinezii incat sa construiasca un zid pe care il numeau cel mai lung cimitir din lume. Chinezii, inca de la inceput, au construit in jurul lor ziduri. In jurul caselor, apoi a oraselor si, in final, a tarii. Constructia zidurilor era atat de bine intiparita in mentalitatea chinezeasca incat caractele chinezesti pentru oras sunt aceleasi ca pentru zid. Despre cei care ii infricosau intr-atat de mult pe chinezi se spunea ca soseau macelarind, violand, arzand si ucigand, lasand in urma lor orase in flacari pline de cadavre. Acestia erau popoarele nomade. Toate in razboi cu viata asezata a chinezilor pentru ca acestia aveau tot ce lor le lipsea: un pamant pe care sa traiasca, orase prospere si o civilizate infloritoare. Astfel, pentru a pune o bariera intre lumea civilizata a Chinei si barbari, chinezii au construit Marele Zid.
Cand s-a construit? Cum?
Constructia unui zid care sa inconjoare o tara atat de mare ca si China avea nevoie de un om puternic. Si l-au gasit intr-un conducator atat de puternic incat China ii poarta numele: imparatul Qin. Cu doua secole inainte de nasterea lui Iisus el a inceput constructia unui zid mai lung de 4 mii de mile, finalizat in doar 12 ani. Se intindea din centrul Chinei peste munti, deserturi si platouri pana la granita coreana. Facut din pamant presat folosind o tehnica si astazi raspandita in China. Intai se aseazau placi de lemn, puse paralel, cu o distanta intre ele cat se dorea sa fie zidul de gros. Apoi se punea pamant intre placi, se turna apa si se batatorea cu picioarele. Placile se puneau unele peste altele si se construia zidul in sus. Era un mod ieftin si rapid sa construiesti un zid. De 100 de ori mai usor decat daca ar fi fost construit din piatra. Astfel chinezii au construit 4 mii de mile de zid in doar 12 ani. In ciuda modului simplist in care sunt construite, aceste ziduri pot dura o perioada foarte mare de timp.
Zidurile au protejat China insa cu un pret enorm. Milioane de oameni au murit in timpul constructiei zidului. Se spune ca mortii au fost ingropati in el si ca oasele erau atat de numeroase incat au facut ca zidul sa fie alb.Dupa ce imparatul Qin a murit a urmat la putere dinastia han care a continuat obsesia acestuia pentru zidurile marete. Aceasta a construit un al doilea mare zid. Avea 67 mii de mile fiind, pana atunci, cea mai lunga constructie din istoria omenirii. Construit si mai elementar decat primul, din nisip compresat, nuiele, balegar a rezistat doua mii de ani caldurii desertului si vanturilor reci. Granitele dintre imperiul chinez si tinuturile vecinilor nomazi de la nord fusera clar trasate. In plus, fusese creata o structura ce avea sa fascineze multe generatii viitoare. Marele zid a schimbat si istoria Europei. Vazand ca nu este chip sa treaca de colosalul zid, nomazii au mers spre vest cucerind Asia Centrala si Europa de Est, amenintand cealalta mare putere a lumii antice, Roma. Erau atat de temuti incat atunci cand au ajuns la portile Romei, insusi Papa Leon a iesit in intampinarea lor pentru a le cere sa crute orasul. Legenda spune ca Attila, foarte supertitios, s-a retras pentru ca numele papei insemna leu. Insa era doar o perioada scurta de liniste pentru Roma.
Europa nu a scapat de invaziile barbare care au adus 5 secole de ani intunecati. In timp ce europa suferea, adapostita de maretul zid, China intra in anii de aur ai dinastiei tang, cei mai bogati si puternici conducatori din istoria Chinei. Unul dintre putinele morminte gasite din acea perioada este cel al unei tinere printese. Picturile murale din interiorul acestui mormant arata o China aristocrata, bogata si culta, cu obiceiuri aduse pe Calea matasii cum ar fi jocul de polo. Armatele dinastiei aparau China pe ambele parti ale zidului, incat acesta nu-si mai gasea nicio intrebunitare lasat astfel in ruina. Noua dinastie prefera sa-si pastreze puterea prin negocieri si diplomatie mai degraba decat cu armele, iar cei mai priceputi diplomati ai timpului erau printesele chineze. Cate o printesa chineza era promisa ca sotie unui conducator barbar. Sacrificarea unei tinere fete unei vieti alaturi de barbari parea un pret mic platit pentru pace. Era cu siguranta mai ieftin decat sa construiesti si sa pazesti un zid imens. Insa aceasta politica a avut rezultate doar pe termen scurt.
Curand, China avea sa cunosca furia celui mai temut razboinic pe care lumea l-a cunoscut: Gengis Han. Se spunea ca razboinicii lui nu cunosteau oboseala sau mila. Alergau sute de kilometri in cautarea urmatoarelor victime si atunci cand nu mai aveau hrana, sugeau sangele cailor. Popoarele erau atat de inspaimantate de ei incat capitulau fara sa lupte. In curand, Gengis Han si-a intors privirile spre pamanturile fertile ale Chinei. Nepund trece de fortaretele zidului, Gengis Han si-a trimis mongolii in partile de zid pe care dinastia le lasase in paragina. Au distrus partea de nord, barbarii ajungand astfel in China. A fost o lectie amara pe care chinezii nu aveau sa o uite. Dupa Gengis Han a venit la putere Kublilai Khan care nu avea sa domneasca mult. Chinezii inca il percepeau ca pe un barbar invadator si a fost inlocuit de dinastia ming care era hotarata ca greselile din trecut sa nu fie repetate.
Dupa ce i-au alungat pe mongoli din tara in 1368, cand Europa era devoarta de ciuma, dinastia ming a inceput constructia celei mai marete constructii din lume. Mai impunatoare decat zidurile dinaintea lui pentru ca acest zid a fost constuit in mare parte din piatra, intinzandu-se de la Marea Galbena pana la Desertul Gobi. Intreg zidul este intesat de turnuri de contol in care stateau strajeri care, in cateva ore, puteau alerta o armata de un milion de soldati daca invadatorii ar fi atacat. La fiecare 15 metri erau construite gauri de scurgere pentru ploaie care erau indreptate in interiorul zidului pentru a nu le acorda dusmanilor posibilitatea sa-si faca rezerve de apa. Soldatii din turnuri stateau in afara zidului, astfel incat sa fie capabili sa tinteasca cu sagetile pe cei care vroiau sa treaca zidul. Atat din punct de vedere al arhitecturii, a fortei de munca folosita si a terenului pe care a fost ridicat, unele portiuni fiind aproape perpendiculare, constructia ramane chiar si astazi uimitoare. Cu toate ca era vechi de doua mii de ani, abia cu vreo doua sute de ani europenii au inceput sa-i dea importanta. In 1793 englezii au trimis o misiune diplomatica pentru a incheia contracte comerciale. Cand McCartney, conducatorul diplomatic, a ajuns in China si s-a oprit in fata maretului zid sa-l admire, chinezii ramasesera incurcati. De ce cineva s-ar opri sa admire o gramada de pietre vechi. Intre timp zidul cazuse din nou in uitare. Unul dintre englezi a desenat zidul, desen care a fost reprodus de mii de ori ca o curiozitate pentru europeni.
Abia dupa secole de razboaie cu lumea europeana si apoi suferind distrugerile regimului comunist, zidul a inceput sa fie un icon pentru China atragand turistii. Si in cele din urma, a ajuns o minune a lumii moderne, si pe buna dreptate, deoarece, dupa parerea mea, este cea mai spectaculoasa! Intr-adevar, multi au crezut asa, din moment ce a fost cea mai votata minune!
In speranta ca v-a priit "calatoria" , va astept maine sa ne indreptam spre alt colt de lume, spre o alta minune, si anume in Orasul mayas Chichen-Itza din Mexic.
2 comentarii:
Fenomenal cum ai reusit sa imbini un fragment de text copiat de pe stiati-ca.com cu propriile impresii! :))
In primul rand nu am copiat textul de pe stiati.com! Nici nu stiam de site. Am luat din mai multe locuri informatiile ce mi s-au parut mie a fi mai interesante legate de acest subiect(care se gasesc pe enspe mii de site-uri) si le-am imbinat ;)
Trimiteți un comentariu