Mi-e rusine

Category :


     Da, momentan sunt in război cu mine, incerc să caut explicații, mă cert, dar din păcate timpul nu-l mai pot da inapoi. A trecut și l-am irosit în van. Sunt și eu un om mare de acum, însă mult prea mic, pentru că au trecut anii iar eu nu m-am îngrijit cum se cuvine de materia mea cenușie. I-am dat trupului să mănânce, apă să bea, l-am îmbrăcat, cineva acolo sus a avut grijă și de fericirea sufletului. 
   Marea mea nemulțumire e că nu am citit mai mult. Nu i-am citit pe greii literaturii. Îmi place mult să citesc, să trăiesc viețile personajelor, să pot desscoperi civilizații și popoare la care în mod normal nu am acces. Dacă o carte mă ține în priză o pot termina și într-o zi două, dar de pildă ”Frații Jderi” nu o pot citit nici măcar într-un an. Pentru că sunt cărți ce nu îți mai vine să le lași din mână și  cărți cu care adormi în brațe.  
   Mi-am făcut o listă cu niște cărți ce vreau să le citesc până la finele anului,  cărți ce trebuia să le fi citit până acum și de asta îmi doresc să recuperez din timpul irosit. Mă simt mică mică, mi-e rușine cu mine din pricina asta! Dar de acum nu cred că va mai trece zi fără să pun mâna pe carte. Pentru că nu luăm nimic cu noi și din cauza asta spiritul trebuie să fie cel mai bogat la sfârșitul vieții. 
    Momentan citesc De veghe în lanul de secară a lui  J. D. Salinger. Știu că e o carte ce trebuia să o fi citit demult, dar ca orice tânăr mi-am umplut timpul cu fel și fel de ocupații ce până la urmă nu valorează nimic. 
    Listez și cărțile ce le-am descărcat de AICI și pe care urmează să le devorez îndată 
  • Gabriel Garcia Marquez  -Un veac de singurătate
  • Jane Austen                     - Mândrie și prejudecată
  • Dostoievski                      - Frații Karamazov
  • Lev Tolstoi                       - Anna Karenina
  • Albert Camus                  - Ciuma
  • Gabriel Garcia Marquez- Dragoste in vremea holerei
  • Aleksandr Soljenitan      -Pavilionul cancerosilor
  • Dostoievski                      - Crimă și pedeapsă
  • Andrei Pleșu                    - Despre îngeri
  • Mircea Cărtărescu          - Nostalgia
  • Dostoievski                      - Idiotul
  Pe acestea mi le doresc foarte tare dar încă nu le-am găsit pe net: 
  • Stendhal                         -  Roșu și negru
  • Cervantes                      -  Don Quijote
  • Giovanni Boccaccio      -  Decameronul
  • Vladimir Nabokov       -    Lolita
 Câte titluri din toate acestea ați citit voi? Sau ce carte v-a impresionat cel mai mult?

14 comentarii:

Anonim spunea...

o doamne. pai sunt ani buni de cand eu, unul, n-am mai citit. si sincer nu ma inchipui reapucandu-ma de asta prea curand. ii admir totusi pe cei care o fac. deja cred ca e un act de curaj:)

offtopic: blogul tau e unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut in ultima vreme. chiar arata f. bine asa cum e acum.

Diana spunea...

:) Multumesc mult Ciprian, asta da un compliment frumos :) ! Eu nu prea il gasesc asa, poate ca e al meu, insa tot imi sta pe chelie cum sa fac sa nu apara tot articolul pe prima pagina (faza cu citeste mai departe) si sa am paginile numerotate in josul paginii(in loc de "postari mai vechi"). Te pup si merci inca o data pentru ajutor :*

Lavinia spunea...

Of....de unde sa incep.....pentru ca dupa ce am citit acest articol m-a apucat nostalgia....nostalgia zilelor in care ma inchideam in camera mea cu o cana de cafea si citeam pe nerasuflate o carte care-mi placea sau ma chinuiam cu "greii" literaturii.....
Multe din cartile acestea le-am citit....unele de voie, altele de nevoie.....
De departe din lista ta preferatul meu este Dostoievski.
Din ciclul opere citite de nevoie: poezii, romane, articole etc. semnate Cartarescu. Nu stiu ce sa spun mai repede....nu-mi place sau nu-l inteleg.....abia astept sa-mi spui cum il percepi. Cand am vrut sa citesc de placere postmodernisti, l-am inlocuit pe Cartarescu cu Serban Foarta si Mircea Nedelciu.

Diana spunea...

Bravo, Lavinia, te felicit! In ce-l priveste pe Cartarescu sunt foarte curioasa, mai ales ca s-a facut atat tam-tam pe seama cartilor sale. Cred ca de la Dostoievski o sa incep cu Crima si pedeapsa, dar asta dupa ce il termin pe Garcia Marquez cu Un veac de singuratate. Apropo, l-ai citit pe Marquez? Am vazut de curand filmul Dragoste in vremea holerei si sunt tare nerabdatoare sa citesc si cartea. Ai facut facultate cu profil filologic?

Lavinia spunea...

Din pacate din lista ta nu am bifat: Marquez, Soljenitan şi Pleşu. Am facut si eu rost de curand de Plesu (sunt chiar curioasa sa vad cum scrie), dar din pacate nu am foarte mult timp sa ma apuc de el. Inca ma straduiesc sa termin "Si tu poti fi supernanny" - ne adaptam nevoilor :).....am pe cineva care tot striga "mam, mam" si care imi ocupa tot timpul.
M-ai intrebat de facultate....of! da, am facut o facultate cu profil filologic, care mi-a hranit sufletul (ca sa fiu in ton cu articolul tau), dar cred ca trebuie sa ma reprofilez.

Diana spunea...

Da, asa e, un copilutz iti ia tot timpul, abia astept sa fiu si eu mamica! Si cred ca esti mai ceva decat o supernanny! Se vede pe chipul Iuliei!

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Draga mea, nu te mai amari cu reprosurile. Oricit ai citi acum (si e musai s-o faci), peste vreo 10 ani o sa fii nevoita sa reiei toate marile lecturi, fiindca o sa-ti dai seama ca n-ai inteles, la 20-25 de ani, multe lucruri si trebuie sa te reintorci la buchisit starile si emotiile care ti-au scapat atunci. Vorbesc din experienta, la mine asa se-ntimpla acum. Lavinia cu bordeiasu' :))))

Diana spunea...

Da, ”Lavinia cu bordeiașul” :)) sunt convinsă că așa va fi, mi s-a intâmplat să citesc cărți cu mai mulți ani în urmă și apoi după ani să le reiau și să constat că le percep in alt mod. Într-adevăr,așa este, pentru că într-un fel gândim la 15 ani, și în altul la 25, sau 35, e absolut firesc! Merci că ai trecut și pe la mine! pupici

Kali spunea...

de lolita am auzit si eu.parca o am pe calculator,dar chiar nu am timp sa o citesc:-l.
acum citesc 11 minute-paulo coelhio.bestiala cartea:X

Diana spunea...

Eu am citit de la Coelho numai "Veronica se hotaraste sa moara", o carte buna pentru cei care se considera diferiti fata de cei din jurul lor.

Kali spunea...

si la cartea accea vreau sa imi fac rezervare la biblioteca,cat si la alchimistul.numai vorbe bune am auzit de ele.

Anonim spunea...

La fel ca tine pot spune si eu, draga Dia, ca mi-e rusine ca nu am citit mai mult pana la varsta asta... bineinteles ca am citit ce trebuia pt scoala dar nu de ajuns, cred eu... din cartile enumerate de tine am citit "Ciuma" si "Don Quijote", iar "Mandrie si prejudecata" am inceput sa o citesc si nu am mai terminat-o cum de altfel am facut si cu "Numele trandafirului", cred ca mai aveam mai putin de un sfert de carte si nu am terminat-o... shame on me :( in schimb, nu stiu ce m-a apucat si zilele trecute am citit "Singur pe lume" de Hector Malot, pt ca vazusem filmul si gasisem din intamplare cartea,(printre zecile de carti din apartamentul unde stam acum, si au oamenii astia niste carti asa bune, cred ca toate pe care le-ai enumerat, sau cel putin aproape toate)... pacat ca nu am mai mult timp. Chiar imi descarcasem intr-un timp in calculator, de pe retea, multe carti pe care imi doream sa le citesc si nu am apucat, doar vreo 2 am citit, renumitul "Codul lui DaVinci" si "Alchimistul". Recunosc ca e greu sa citesti de pe calculator, cand ai cartea in fata e altfel...poti sa mergi la baie, sa stai in pat sau mai stiu eu, poate la bucatarie cand iti bei cafeaua si sa citesti..e o placere, in schim la PC..e mai dificil, iti trebuie un scaun bun :) lectura placuta si ce sa pot sa mai zic...la cat mai multe carti de citit ! Mai ales ca le si am la indemana acum...! Pup!

Diana spunea...

Da Cory asa e, e destul de dificil sa citesti de pe pc, eu stau intinsa pe pat si tin laptopul pe burta, ca aici nu am un scaun foarte confortabil la birou din pacate:(( Cum a fost Don Quijote? Ca am auzit numai vorbe bune la adresa acestei carti. Te pupic!!

DOAR NOI spunea...

Buna Diana!
Am citit "Crima si pedeapsa" de Dostoievski, "decameronul" foarte putin, "Dragoste in vremea holerei" (e frumoasa), Cartaescu "De ce iubim femeile", "despre ingeri" rasfoita...
Am citit cativa ani multa pishologie aplicata. Acum citesc carti carora le fac reclama pe diverse site-uri pentru femei. Am citit (am si postat pe blog) "Casatorie de amatori" de Anne Tyler, "Jurnalul unei scriitoare" de Virginia Woolf.
Spor la citit. Conteaza sa citesti. O zi frumoasa!