Buna Vestire- sarbatoare, traditii

Category : ,


Sarbatoare 
      “Bucură-te, cea ce esti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu, între femei” i-a spus Arhanghelul Gavriil unei fecioare, în urmă cu două mii de ani, iar Vestea cea Bună continuă să ne înfioare şi să ne uimească şi astăzi. Îngerul a continuat: “Şi iată vei lua în pîntece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. La nedumerirea Mariei, cum se va întîmpla aceasta, întrucît nu ştia de bărbat, arhanghelul Gavriil i-a zis: “Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfîntul care Se va naşte din tine, Fiul Lui Dumnezeu Se va chema.”
        O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului” se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. VII. 
       Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Iisus Christos. Maria, reprezentantă a poporului ei şi a omenirii.
Traditii
       Bunavestire (25 martie) avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait. 
     In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.       Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.
      In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
                            [Surse: www.crestinortodox.ro ; www.wikipedia.org ]                                                                                                                                 
                                                         
       

5 comentarii:

Unknown spunea...

Ai un premiu la mine pe blog.Te pupacesc!!!

Anonim spunea...

Draga Diana,ai un blog atat de frumos...!!!Fascinant!Imi face placere sa intru aici si sa descopar o lume diversa!Sper sa ma mai primesti!

Sofiana spunea...

In sfirsit, am reusit sa stau mai mult de 30 de secunde la tine pe pagina, Diana! Imi spune ceva de o eroare si imi zice apoi "operation aborted" - si ma da afara. Nu esti singura la care patesc asa, nu te ingrijora prea tare. Si, din incercari succesive, in zile diferite, reusesc eu pina la urma, ca sint perseverenta :)
Ma bucur ca ti-am calcat pragul, Diana! O sa mai stau sa citesc pe la tine, daca tot m-am luptat din greu sa intru. Cu bine, draga mea!

Diana spunea...

Draga Anonimule nu pot decat sa iti multumesc tare mult pentru aprecieri si sa te mai astept pe aici daca te simti atat de bine in lumea mea :) Cat despre primit, oricine e bine venit! Era si mai frumos daca iti puteam spune pe nume! Numai bine iti doresc!

Diana spunea...

Sofiana, m-am speriat nitel dar daca spui ca nu numai la mine ti se intampla asa, inseamna ca nu o fi vreo problema aici. Iti multumesc tare mult pentru vizita scumpica mea si te mai astept oricand cu drag!