De pe aici

Category :

Ma plimb... Vantul sufla cu putere, jucandu-se in parul meu si ghiontindu-ma din toate partile. Simt aerul cald din ce in ce mai mult. Semn ca vine vara. O vara deloc dogoritoare si mai degraba o primavara dulce, cu soare ceva mai darnic.
Ajung intr-o zona cu multe magazine. Pe fiecare vitrina scrie mare ca se fac reduceri cu ocazia zilei mamei. Imediat ma intreb ce ziua mamei?! Deodata parca ma pierd printre ganduri si intr-o fractiune de secunda am impresia ca vine 8 martie. Ma dezmeticesc in secunda 2 si realizez de fapt ca suntem in mai. Si totusi 8 martie e sarbatorit international. Ciudat imi zic, nu inteleg nimic... Mai merg ce mai merg, alta vitrina, ziua mamei-10 mai. Adica duminica. Mi se aprinde beculetul in cele din urma! Staaai ca 8 martie e ziua internationala a femeii, nicidecum a mamei, gata s-a deslusit misterul! Dar la noi cum mai mult e ziua mamei, am fost dusa putin in deruta. Apoi am aflat ca exista si ziua tatalui si cele doua sarbatori sunt extrem de importante pentru ei. Frumos...o mama si un tata avem si merita sa ii sarbatorim,nu?
Mai pasesc putin si privirea imi fuge pe geamul unui coafor plin cu femei, majoritatea aproape de varsta a treia, iar pe gresie, jos, 3 catei culcati pe burta, cu botul pe labe, asteptandu-si extrem de cumniti stapanele sa isi termine ritualul infrumusetarii. Cred ca e un fel de-a doua casa a lor avand in vedere ca aici, femeile de 70, 80, 90 (!!!) de ani au in medie cam una, doua programari la coafor pe saptamana! Lucru pentru care le admir, evident! Daca la noi unele femei au tendinta de a-si pune tolul pe cap dupa ce se marita, pe motivul ca de-acum m-am maritat, la ce bun sa ma mai aranjez, aici femeile ar fi in stare sa isi dea ultima rasuflare pe scaunul de la coafor. Sa mai spun ca la noi nu am vazut never ever vreun catel intr-un coafor?! Aici ii vezi unde nu te astepti, si prin magazine, la shopping :)
Intru intr-un supermarket, un grup de fete (16-17 ani) incurca un culoar doar pentru simplu fapt ca nu se pot hotari asupra carei marci de vodka sa o cumpere si trag de cateva sticle nevoie mare, neajungand parca la niciun acord. La ora asta cred ca deja e si golita sticla(sticlele). Trist, da! Din punctul meu de vedere! Dupa parerea mea, nu exista femeie mai josnica, mai degradanta decat una beata! Nu le pot suporta!! Eu, care sunt anti-alcool.
Vantul s-a mai calmat si ajung si acasa unde ma intampina in extaz, ca de fiecare data, Shani! Da, mamuca, las` ca te face si pe tine mama baiat de coafor!!

13 comentarii:

DOAR NOI spunea...

Frumoasa plimbare. Sa ai un weekkend cu zambete si bucurii la fiecare pas. Pupici haiosi si parfumati, imbratisari prietenesti.

Unknown spunea...

foarte frumos ai scris..:)

Diana spunea...

Doareu, multumesc frumos!Si eu iti doresc un sfarsit de saptamana vesel!
Pupici dulci

Diana spunea...

Florin, merci pentru apreciere :-* Tu esti foarte talentat!

Cristian Lisandru spunea...

Mi-a plăcut plimbarea asta, eşti povestitoare serioasă, nu aşa... Felicitări!

Diana spunea...

:) Merci Cristi! Iar tu esti un dragut ca de fiecare data!

Anonim spunea...

Bun regasit intr-o lume cu asa de calde acorduri! Sa ne lasam sufletele sa viseze.... Si noi avem melodii frumoase dar trebuie sa recunoastem ca muzica buna vine inca de-afara...Se face atata tevatura de vocea Andrei...si nu-nteleg de ce?...Mie nu-mi place! E parerea mea! Prefer Daminescu de-o mie de ori...sau Cotabita,Monica Anghel! Cam atat! Sunt dragutele cateva dar nu si bune...Saru'mana pt muzica de azi!
Sa-ti las si-o parere despre tema asta...Hm,iubire,pai cum sa nu-si permita duduile alea sa stea pe-acolo cand au si cu ce...Cate mame si bunici de la noi isi permit dupa o viata de truda?? De-abia sa le-ajunga pt alimente si medicamente...Cu toate astea,femeile din Romania sunt mult mai ingrijite. Chiar am o chestie cu fetele astea care stau toata ziua pe la SPA pt felurite bazaconii...Isi pierd timpul la parasolar,tratamente de intretinere ca deh,ce vrei,asa e de megafite! Saracutele nici n-au auzit de Nichita sau Minulescu! Nu ca le-ar trebui...Important e sa pui mana pe cine trebuie! Am oroare! Consider ca fiecare e frumos in felul lui chiar daca nu mergem prin saloane,prefer naturaletea ca si tine si ma ingrijesc de lucrurile esentiale,adica de suflet.Conteaza mult mai mult asta!!!!!!!!!!!
Pupici pur naturali!
L'automne

Anonim spunea...

Mai lasa-ne impresii despre obiceiurile lor,traditii...Am auzit ca acolo poluarea e la cote minime si somajul la fel...E practic o alta lume! Cum ti se pare? Sunt si retinuti cu strainii,sceptici chiar.
L'automne

Diana spunea...

Bun revenit aici, L`automne! Te primesc cu niste brate larg deschise de nici nu iti vine sa crezi cu cata placere te citesc!!!!!!
Ma bucur ca iti plac piesele, sper ca cele in franceza sa fie si mai mult pe sufletul tau ca sunt absoult superbe...Ce sa mai zic de Nana Mouskouri sau Vitas, o minune sa ii asculti! Nici eu nu o gasesc pe Andra mare stea, iar multe din piesele ei nu transmit nimic. Mai avem mult de mancat la capitolul acesta!
Si mie imi displace noua generatie :|, argumentele sunt de prisos, insa sunt si eu de acord cu tine!
Da, in comparatie cu Romania aici se traieste mai bine, nivelul de trai e cu muuult mai ridicat. Au o economie solida si chiar si acum, pe timp de criza ei se pare ca nu prea o resimt.
Ca oameni nu imi plac deloc. Sunt cu mult mai reci si fiecare e pentru el. Aici prieteniile nu par sa aiba o foarte mare importanta, de la o varsta incolo! Oamenii nu dau buzna in vizite hop top decat cu anunt in prealabil sau cu invitatie! La noi si la miezul noptii daca iti bate prietenul la usa il primesti cu bratele deschise! Asa suntem noi, avem sange latin.
Mie mi-au placut tare mult grecii, ei sunt distractivi si omenosi la fel ca noi!
De Paste, de exemplu, in duminica Pastelui spalatoria de langa mine era aproape plina, am vazut si ceva femei catarate spaland geamurile, etc,etc! Nu sunt credinciosi, cred ca marea majoritate sunt atei. Ei prima zi de Paste o sarbatoresc la restaurant (era o forfota pe strazi si toate restaurantele si terasele pline ochi). La noi de exemplu in prima zi se sta acasa, se merge la Biserica, se sta la masa in familie, gustand din bucatale preparate, a doua zi se merge la rude, nasi, prieteni,etc. Asa suntem obisnuiti noi si e normal sa gandim asa! Ele nu se omoara aici sa stea 3-4 zile sa se pregateasca, sa faca oale cu mancare, etc. Cum am mai zis, fiecare isi rasfata sufletelul!
Imi aduc aminte mereu cum copil fiind, eram la mamaia si in bucatarie era o zarva de nedescris, pregatiri in toi, usa la intrare mereu statea descuiata, intrau vecinele, ieseau, se cocea la mai multe cuptoare simultan, pe casa scarii un miros de nedescris a cozonac si pasca, era tare frumos, simteai ca se apropie o sarbatoare atat de mare cum este Pastele..
De Craciun la fel, ea pregatea bunatati, eu ii dadeam la mana, timp in care cantam amandoua colinde, amintiri frumoase ce mereu o sa imi dainuie in memorie!
Ma apasa dorul si acum ma gandesc din ce in ce mai mult la acele vremuri minunate...

Anonim spunea...

Doamne,nici nu stii cu cata bucurie ti-am citit raspunsurile;mi-e sufletul plin de caldura vorbelor tale! Pai cum se poate sa pleci tu asa departe,minunatie ce esti,cand dragul si dorul de traditiile noastre curate sunt asa de puternice? Ma si mir cum de rezisti pe-acolo!!!!!......Cu cata dragoste imi vorbesti de mamaita(sa ti-o tina Dumnezeu sanatoasa inca 1000 de ani!!!!!!!!!!!!!),de zarva pregatirilor ,de curatenia sufleteasca de-acasa,de prieteni dragi bineveniti la orice ora si nu numai...M-ai naucit! Uite vezi,de-asta n-am plecat,nu ma pot desprinde...Ai mei nu ma au decat pe mine! Inteleg ca si tu esti in aceeasi barca...Poate ca tu ti-ai urmat iubirea,acolo...si asta e un motiv solid! Cat de greu i-o fi mamaitei fara tine dar tie cum ti-o fi??? Mai ales cand aveam pretentii de la niste oameni cu o civilizatie aparte si iata rezultatul...Auzisem si eu cate ceva despre ei,cat sunt de rezervati cu strainii.De fapt sunt reci unii cu altii,ce pretentii sa mai avem fata de noi...Doamne,Diana,tu ai plecat acolo dintr-un tinut de basm,de-o frumusete rara...Sper din suflet sa-ti fie bine acolo unde esti,sa fii fericita si sa-ti pastrezi cumintenia sufleteasca pana la adanci batraneti!! Ce n-as da eu acum s-o mai am pe mamaia mea cu mine! Am adorat-o! Plang cand ma gandesc ce vremuri minunate-am trait alaturi de ea..........Offf,ce complicata mai e viata asta,cat de tare s-a inrait lumea si cata nebunie e in jur!!!!!!!!
Te sarut pe sufletelul ala melancolic si milos,ai grija de tine!!!!!!!!!!!!!! Meriti un raft plin de floricele parfumate!!!!!
L'automne

Diana spunea...

L`automne, iti raspuns acum cu mii se scuze pentru intarzaiere!
Dumnezeu sa o odihneasca pe mamaiuta ta acolo unde e, cred ca si ei ii pare rau ca nu mai este cu tine dar sa stii ca te vegheaza din umbra si sigur se roaga necontenit pentru tine, pentru un sufletel atat de frumos!
Pai sa stii ca m-am regasit in toate vorbele tale si cand am plecat acum un an am spus ca niciodata nu o ma mai intorc! Terminasem amandoi facultatea, ne-am angajat pe niste salarii de mizerie, eu nu am reusit sa imi vad visul implinit, acela de a lucra in ceea ce am absolvit, administratie publica (cauzele nu mai are rost sa le enumar); si uite asa a fost doar un pas pana a ne lua catrafusele si a pleca spunand Romaniei un adio mai mult decat categoric. Insa cum se spune ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iata-ma aici, cu dorul de casuta noastra, de prieteni si de toti dragi noua.
Aici intr`adevar iti poti permite orice insa ai bani si doar atat! Si nu doar astia sunt importanti in viata! Cel putin nu pentru mine.. Asadar cred ca ne vom intoarce. Experienta asta m-a invatat sa ii pretuiesc mai mult pe cei dragi si sa realizez cat de greu e fara ei.
Dar aici pe raftulet nu am vrut sa imi arat tristetea si nelinistea interioara pentru ca stiu ca nu intereseaza pe nimeni, am vrut sa fie un loc cald si vesel pentru toti cei ce poposesc aici.
Te imbratisez cu putere si iti trimit cei mai dulci pupici!

broscutza spunea...

iubitele mele, va tot urmaresc schimbul de replici si simt ca imi tremura sufletul de emotie si mi se trezesc mii de sentimente... Asa simteam si eu pana de curand, acea departare de casa draga, acel gol imens lasat de cei dragi, familie si prieteni, acel pustiu..care ajungea la dimensiuni impresionante in preajma sarbatorilor, datorita dorului de atmosfera de acasa...Aproape un an de zile am stat in Olanda, care pe cat este de superba, pe atat ii sunt de reci locuitorii! Foarte corecti, foarte diplomati, foarte organizati, dar mult prea reci si distanti pentru sufletul meu! Ce era mai dureros acolo eram singura singurica, si cel putin pana m-am obisnuit, pana am reusit sa leg prietenii, mai ales cu romance, mi-a fost tare tare greu!Acum privind inapoi a fost o experienta tare frumoasa,dar pe o perioada determinata, pentru ca nu as fi rezistat sa stau toata viata acolo. Apoi am plecat la Londra unde a urmat o perioada mai buna, fiind alaturi de iubirea mea, si alinandu-mi dorul cu sufletul lui bun! Spre deosebire de Olanda, la Londra era un mix de culturi, ceea ce te facea sa nu mai simti asa tare diferentele, iar romanii se incadrau destul de bine in viata cotidiana...atatea natii si atatea traditii, deja ne pierdeam in peisaj...
Dar dupa ceva timp de straduinte, de incercari de a ne face viata mai frumoasa, ne-am dat seama, ca nicicand si nicicum nu va fi ca acasa, unde avem atatea...unde suntem asteptati cu atata dragoste... asa ca...ne-am intors acasa, unde ne e locul, si unde ne simtim cel mai bine, alaturi de familie, prieteni, alaturi de tot ce iubim! Plus..ca ne e mult mai usor sa ne formam familia pe care ne-o dorim atat! Asta va doresc si voua, sa fiti exact acolo unde va doriti si alaturi de oamenii dragi! Va pup cu mare mare drag si va imbratisez cu foc!!

Diana spunea...

Broscutza iubita, multumesc din suflet pentru interventia ta, care e ca un pansament pentru mine! Adica ma face sa realizez ca nu sunt eu mai altfel si ca ceea ce simt e absolut firesc!
Stiam ca ati fost si voi plecati si ma bucur ca v-ati intors acolo unde e sufletul vostru, alaturi de familie si toti cei dragi voua!
Asa cum ai spus ca e in Londra, exact la fel e si aici, un cocktail de natii! Cred ca foarte putini, aici in Bruxelles, sunt belgieni nascuti aici! Lucrul acesta e bun ca nu mai exista un rasism atat de accentuat, insa oricum, niciodata nu vei fi privit ca unul de-al lor!
Cum se zice, niciodata nu e prea tarziu sa o iei de la capat si eu am incredere in bunul Dumnezeu ca imi va purta pasii acolo unde imi va fi cel mai bine!
Ma bucur ca ne-ai spus si din experienta ta si inca o data iti spun, ma bucur sincer ca va aflati acolo unde va simtiti cel mai bine, adica acasa!
Va pupam dulce si va dorim ca toate visele si telurile sa vi se transforme intr-o minunata realitate!!