Schimbati atmosfera din casa!

Category :


Catrinel Baghiu şi Ştefania Stama sînt pasionate de design interior. Cea dintîi şi-a făcut din această pasiune "drum prin viaţă", fiind acum masterand în Design al Universităţii de Arte "George Enescu", cea de-a doua alegînd Ştiinţele Economice. În copilărie, cele două "verişoare-prietene" aveau "dosare de desene". Între timp, tot împreună, au pictat Grădiniţa nr.8 din dealul Copoului şi spaţiul de joacă de la mall-ul din Braşov, dar se ocupă şi de interioarele unor vile din zone rezidenţiale. În răsptimpuri, le cerem sfatul, pentru că au idei multe, frumoase şi... molipsitoare.
Casă "ca nouă", primăvara!
Acum, că a venit în sfîrşit primăvara, parcă ar trebui schimbată puţin atmosfera din casă, pentru a sparge monotonia, iar sărbătoarea Paştelui este cea mai bună motivaţie. "Atmosfera de Crăciun este frumoasă, dar trece repede şi urmează multe zile cenuşii", este de părere Ştefania Stama.
Sunt recomandate, ca fiind cel mai puţin costisitoare, pernuţe noi pe canapea (sau doar feţe de pernă schimbate), accesoriile cele mai clasice într-o încăpere. Ar fi deplin meritat şi un mic efort financiar pentru a cumpăra, de pildă, draperii noi, care ar contribui categoric la împrospătarea atmosferei. "În schimb, nu costă nimic să căutăm prin casă obiecte care să amintească de primăvară şi să le punem în dulapuri pe cele care amintesc de Crăciun. Nimeni nu expune prin casă toate obiectele acestea ornamentale în acelaşi timp", crede Catrinel Baghiu. În plus, curăţenia de Paşte este un prilej foarte bun de a regîndi aşezarea obiectelor în spaţiu: "Cine citeşte ştie că nu coperţile sînt importante la o carte. Sînt cărţi pe care le răsfoim într-o anumită perioadă, împrăştiate prin casă, dar şi cărţi care stau în bibliotecă, iar o parte dintre acestea pot fi reaşezate şi după gama de culori a copertelor, pentru a pune în valoare un anume unghi al camerei". Puteţi adăuga aici o vază în acelaşi ton cromatic, deşi specialiştii în design interior pariază mai curînd pe vaze transparente, recomandînd chiar borcane mici, frumoase, în locul celor colorate. Cît despre flori, ele nu pot fi, în accepţiunea celor două tinere, decît naturale: "Florile artificiale sînt de prost gust, oricît de elaborate ar fi. Cele naturale, chiar cu imperfecţiunile lor, sînt infinit mai frumoase. Lalelele se potrivesc foarte bine în perioada Paştelui: au tulpina aceea verde crud, forma frunzei ovală, iar punîndu-le într-un borcan... boem, transparent, iese toată floarea în evidenţă".
Primăvara aceasta, "trendul" impune nuanţe pastelate: roz, verde fistic, galben-lămîi. Dacă sînteţi adepţi ai culorilor tari, e de preferat să uitaţi de trend, decît să combinaţi nuanţe tari şi pastelate, fie în amenajarea interiorului casei, fie în ceea ce priveşte aranjarea mesei de Paşte.
Masa de Paşte, o altfel de "temă pentru acasă"
În timp ce pregătiţi bucatele tradiţionale de Paşte sînt cîteva detalii pe care le puteţi "salva", cum ar fi cojile de ou: "Sparte exact în două şi spălate, cojile sînt un suport excelent pentru mici aranjamente. Puteţi pune în ele flori mici, de grădină, cu tot cu rădăcini şi puţin pămînt, sau cîte o mică lumînare", sugerează Catrinel. "Gata vopsite, ouăle roşii pot fi lipite cu puţină ceară caldă, pe un sfeşnic ramificat, eventual negru, pentru a obţine o imagine contrastantă", spune Ştefania. Cu puţină disponibilitate se pot face multe astfel de lucruri "hand made"! Totul este să nu exageraţi, pentru a nu "încărca" masa ori chiar încăperea. "Important e să alegi o temă şi să te încadrezi în ea. Prefer o masă vie, de pe care să nu lipsească lalelele albe. Îmi place să combin farfurii verde crud cu farfurii albe, să fac diverse simetrii, îmi plac şerveţele uni, asortate cu farfuriile. Tacîmurile pot fi legate cu o pănglicuţă de saten, şerveţelele pot fi prinse cu inele. Lumea nu prea foloseşte inele, nu ştiu de ce, dar sînt frumoase şi foarte accesibile", rezumă Catrinel ideea ei de masă de Paşte cu prietenii. Ştefania pledează pentru investiţii ceva mai semnificative, pentru efecte pe măsură: "Faţa de masă ar putea fi asortată cu perdeaua". Cît despre "iepuraşii de Paşte", crede că sînt folosiţi excesiv, imprimaţi pe feţe de masă şi şerveţele, pe lumînări ori miniaturizaţi pentru coşul cu ouă... "Îi accept doar în grădină, pe gazon, şi numai dacă au un aspect natural. Cei îmbrăcaţi cu haine sînt de-a dreptul kitschoşi", crede Ştefania. Şi pentru că am trecut, deja, de la interiorul casei şi de la masa festivă, la grădină, sfatul specialiştilor este să nu facem abuz de elementele de Paşte, oriunde le-am amplasa.
                         Articol preluat din ziarul Evenimentul. 

0 comentarii: