Codul Morse

Category :


Și Google îl celebrează astăzi pe Samuel Morse, (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872), cel ce a fost pictor şi inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 şi a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent. Alfabetul Morse Samuel Morse a creat alfabetul Morse - în care literele sunt reprezentate prin combinaţii de semnale scurte şi lungi - în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru "e", un singur punct); celor mai puţin folosite (de exemplu "q"), le-a asociat semnalele cele mai lungi. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte şi linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internaţional de pericol, SOS - 3 puncte, 3 linii, 3 puncte - a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, "Save Our Souls"( "salvaţi sufletele noastre"), a apărut ceva mai târziu.

Câteva curiozități:
  • Limbajul morse a fost folosit pentru mai mult de 160 de ani – mai mult decât orice alt sistem electronic de codare inventat vreodată.
  • Operatorii specializati in cod Morse pot deseori "intelege" codul direct in minte cu o viteza ce depaseste 40 de cuvinte pe minut. Inca se mai organizeaza competitii internationale pe aceasta tema. In 1939 a fost stabilit recordul mondial actual, la un concurs din Statele Unite, cand Ted Elroy a reusit sa traduca instant cod Morse la o viteza de 75,2 cuvinte pe minut.
  • Intr-un caz puternic mediatizat la acea vreme, un operator de șalupa foarte bătrân care a suferit un infarct miocardic și și-a pierdut abilitatea de a vorbi, a reușit să comunice cu medicul (printre altele pasionat de radioamatorim) clipind în cod Morse. Un alt caz a apărut în 1966, când un prizonier de război, Jeremiah Denton, a fost adus la televizor pe canalele publice de către răpitorii săi nord-vietnamezi, și a clipit din ochi cuvântul "tortura".
  • In cântecul "Brown Eyed Girl" al lui Van Morrison, se cântă în cod Morse la sfârșit.
  • In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, transmisiunile BBC începeau întotdeauna cu primele patru note ale Simfoniei a Cincea care însemnau in cod Morse litera V pentru "Victorie".
[surse: wikipedia.org; morse.ro]

5 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Aproape că nu ne-am mai imagina cum ar fi fost totul fără acest cod...

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

frumos si instructiv. la un moment dat am incercat sa invat codul, aveam vreo 6 casete cu lectii in romana. nu am ajuns decat la primele 4 litere. care erau oare? e, i, h si s, parca. erau formate toate din puncte. da, asa e, ca m-am uitat pe tabelul tau. apoi m-am plictisit.

da, a fost o chestie si cu codul asta morse in istorie. salut faptul ca nu l-ai trecut cu vederea. asa vor scrie altii peste 100 de ani si despre smiley-sii nostri. haha. :)

Diana spunea...

Ciprian, dar erai hotarat nu gluma! 6 casete?! :) Interesant, pe mine nu m-a batut niciodata gandul, trebuie sa recunosc!

Da, si noi avem un cod al zilelor noastre, nu? :)) :D :P :* \:D/
Ultimul imi place cel mai tare hihi

Anonim spunea...

Salutare,draga mea! Intrat,vazut,citit,placut,retinut,multumit!! Am observat de dimineata ca apare altfel si ciudat "Mr. Google" dar repede m-am lamurit ce-i cu dumnealui...Inventia e viabila pana-n zilele noastre si va ramane...Are toate sansele din moment ce toate retelele de telefonie au cazut la un cutremur de 5,5! Nu??
Shanytzu e mai bine,se reface? M-as bucura sa aflu!
La propunerea ta,iti mai fac cu drag,o oferta de muzica interesanta...Doar cateva si daca-ti plac iti mai sugerez si altele deosebite...
"Under my eyes" - Julio Iglesias Jr.
"Lady,Lady" - Joe Esposito(e preferata mea si ti-o dedic!)
"Careless Wisper" - Wham(ador G.Michael!)
"Only You" - Savage
"True" - Spandau Ballet(tulburatoare,nu?)
Sper sa le primesti cu aceeasi incantare cu care ti le-am propus eu,iubita mea!
Pupici timizi dar rafinati,pt lady Di!
L'automne

Diana spunea...

L`automne, draga mea, incepusem sa iti simt lipsa aici pe raftulet :) Ce mai faci? Esti bine?
Da, am auzit de retele de telefonie de dupa cutremur, sa stii ca ar fi o idee buna sa invatam codul Morse:)
Shani da semne ca isi face efectul tratamentul, parca nu il mai necajesc asa tare urechiusele!
Multumesc pentru propuneri, au venit bine, sunt superbe toate! Sper sa le gasesc, acusi purced la cautari :)
Pupicei dulci de la noi!