Meteora-Grecia

Category :



Sau locul unde parcă te afli mai aproape de Dumnezeu. Turisticus ne-a provocat să îi povestim ce obiectiv turistic ne-a impresionat cel mai mult, si uite așa ideea articolului meu de azi. 
Meteora este cu siguranță locul ce mi-a plăcut cel mai mult până acum.  Niște giganți din piatră in vârful cărora sunt cocoțate manastirile. Făcute bineînțeles, de mâna omului. După Muntele Athos, este cel mai mare și mai important Centru Monastic Ortodox al Greciei. După părerea mea este ceva de vis! Când mergi spre Meteora ,dinspre oraşul Kalambaka, înaintezi pe un drum în pantă pentru a ajunge sus ,în vârfurile stâncilor unde se află mănăstirile. Drumul seamănă cu un şarpe uriaş ce se invârte în jurul stâncilor. Pentru cine nu știe, sunt 24 de manastiri amplasate într-un decor mirific. Ce vezi acolo nu se uită niciodată, biserici izolate de lume cu o viață monahală de invidiat, in liniște și pace, aproape de cer..
Meteora se află în partea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, în apropiere de Kalambaka, la ieşirea râului Pinios din frumoasa câmpie Tessaliana şi la aproape 300 m deasupra văii. Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formaţiune a luat naştere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu şi nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separaţia geologică a masivilor muntoşi ai Olimpului şi ai Ossei, apele lacului au găsit ieşire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre şi uriaşe stânci compacte cu înălţimi de până la 4000 metri. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova şi altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte şi funcţionează (Marele Meteor, Varlam, Sfânta Treime, Rusanou şi altele). Sfânta Meteora, pentru mărturia ei creştină, istorică, arhitectonică, în general artistică şi geologică, este recunoscută ca una care trebuie să se păstreze şi ca monument ocrotit al omenirii de către UNESCO şi de către alte organisme internaţionale.
Vă recomand cu toată căldura o vizită la Meteora! Cu siguranță nu veți regreta.
                                                           [sursa: wikipedia.com]

11 comentarii:

Ioana spunea...

Salut Diana. Iti multumesc ca te-ai gandit la noi. Nu am mai aparut pe la blogurile mele pt ca Oscar a avut o indigestie serioasa timp de o saptamana, s-a facut bine 4-5 zile iar aseara am fost cu el la urgenta la vet, probabil a fost otravit.
Mai multe o sa scriu la jurnal in cursul zilei de azi. Mare grija la Shani, ce papa si ce linge din casa sau de pe afara.
Va pupam si sa ne tineti pumnii sa ne facem bine.

Diana spunea...

Off saracutul Oscar! Cum sa fie otravit? nuu, poate a facut o indigestie puternica de la ceva ce a papat si nu i-a priit, zic si eu.
Da, tinem pumnii stransi sa se faca Oscar bine cat mai repede! Pupici dulci de la noi!

Unknown spunea...

Da, intr-adevar, locul este mirific! Am fost si noi acolo, acum 6 ani. Eram in luna de miere, am mers vreo 3.000 km prin toata Grecia, ultimul popas fiind la Meteora. Am ajuns seara, si se vedea minunat din Kalambaka. Iar dimineata... am ramas cu gura cascata cand am ajuns sus! Incredibil!

Acum 2 ani, eram insarcinata, si ne-am dus din nou! Suntem indragostiti de Grecia, de satele lor, de viata pe care o duc si de clima! Sotul meu vrea sa ne mutam acolo! :)

Anonim spunea...

MULTA,MULTA SANATATE LUI OSCAR! SA-I FIE BINE!!!!!!!!!!!!
L'automne

Anonim spunea...

Diana,am mai citit prin revista mea de suflet Formula AS despre Muntele Athos dar despre Meteora stiu prea putin...Stiu ca e fascinant si te rog sa spui mai multe... Mai exista viata de obste pe-acolo prin manastiri? Vreo manastire romaneasca? Ce-ai putut afla in sensul asta? Amanunte despre viata monahala,daca poti! Multumesc frumos! Senin sufletesc iti doresc!!!!!!!!
L'automne

Diana spunea...

Uite, Ioana si Oscarel, cum este cineva aici care ii doreste mititelului multa sanatate!
Vezi cati ne gandim la el? Sunt sigura ca se va face bine!

Diana spunea...

Silvia, sunt intru`totul de acord cu ce ai zis! Si noi suntem indragostiti de Grecia, si din toate tarile pe care le-am vazut si la mine, ramane pe primul loc!
Imi plac grecii ca au sange latin, sunt distractivi ca noi, le place viata! De exemplu prin partile astea unde ma aflu eu oamenii sunt mai posaci, fiecare e cu treaba lui, nu-s la fel de pasionali ca noi.
Daca era sa fi putut alege unde sa ma nasc, cu siguranta eram grecoaica :)) Pupici

Diana spunea...

L`automne tare draga imi esti! Ca sa iti raspund la ce m-ai intrebat, da mai exista viata de obste numai in 6 din cele 24 de manastiri, multe sunt ruine. Nu este niciuna romaneasca, dar fiind de acelasi rit cu al nostru, te simti exact ca intr-una de la noi.
Cat despre viata monahala, dupa parerea mea, aceia sunt calugari adevarati care traiesc acolo rupti cu totul de lume, sunt sus, aproape de Dumnezeu!
Lucruri foarte interesante poti citi aici, si chiar te rog sa o faci, vad ca te intereseaza acest subiect si ma bucur!
http://www.crestinortodox.ro/biserica-in-lume/67719-manastirea-sfantul-stefan-meteora

Suflet senin si curat iti doresc si eu!

Ioana spunea...

Salut diana. Oscar e putin mai bine, ieri am fost la alti veterinari cu el si i-au mai facut injectii. S-ar parea ca nu e otravire (desi mie imi era tare teama ca a lins ceva toxic prin casa sau pe afara). Medicii au spus ca au mai avut si alti caini cu aceleasi simptome...deci ori e o boala ori ceva in oras care le-a provocat nebunia asta.
Dar, a inceput sa pape mancare dietetica de la farmacia veterinara, deci va fi ok.

Multumim ca v-ati gandit la noi.
Pupici de la Oscar.

Ioana spunea...

Si acum ca am reusit sa ma mai linistesc cu Oscar, apuc sa citesc si eu blogurile mele preferate. Sa comentez la articolul tau.

Eu in Grecia nu am fost pana acum. Si nici nu m-am gandit serios sa merg pentru ca, am considerat eu, sunt multe alte locuri mai frumoase. Dar, dupa cum am citit in articolul tau si in comentarii, e totusi superba. Asa ca poate la vara tragem o fuga de cateva zile pana in Grecia, nu de alta dar mi-ai stranit curiozitatea.
Dar femeile au voie sa intre in manastirile alea de pe munte?
Oricum, mi-as dori tare mult sa merg.

Pupici

Diana spunea...

Ioana, ma bucur mult ca ai venit cu vesti bune! Ii dorim multa sanatate lui Oscar si speram sa nu se mai intample sa fie bolnavior!
Sa va duceti in Grecia, o sa va placa, sunt sigura! Noi am fost in Paralia Katerini dar sunt locuri mult mai frumoase, Creta, insula Skiathos..Daca ai sa scrii pe google si dai la imagini ai sa vezi cat e de superb. Mi-ar placea sa merg pe insula Skiathos, din poze e ceva de vis! Preturile sunt mai mult decat acceptabile in comparatie cu serviciile, ceea ce nu e cazul Romaniei :)
Multi pupici pentru voi de la mine si Shani!