Razboi : Inima vs. Ratiune

Category :

     De câte ori nu am provocat războaie între cele două? De-a lungul timpului eu de nenumărate dăți. Pentru că de multe ori ni s-a întâmplat să spunem: inima îmi dictează într-un fel iar mintea în cu totul altul. Pe care să ascult? Și începe bătălia pentru supremație. Fiecare vine cu argumente solide, niciuna nu se lasă mai prejos. De multe ori ele s-au luptat în interiorul nostru pentru primul loc,nu? Pe de o parte inima, sufletul, îmi spun să fac așa iar rațiunea mea de om calculat îmi răstește cu o voce răgușită de atâta urlat să nu bag in seamă sufletul și să procedez cum îmi spune el.
Pe cine să bagi în seamă mai mult? Ambele sunt importante și cam în aceeași măsură au un cuvânt greu de spus. Câteodată se mai întâmplă ca cele două să fie de acord, dar hai să recunoaștem, e lucru mai rar întâlnit :)
Ochii văd, inima cere, cam așa sună o zicală, chiar dacă ea se referă în cele mai multe cazuri la o ființă, eu mă refer acum la un lucru sau un obiect. De câte ori nu am văzut ceva ce ni s-a pus pe inimă iar în secunda a doua și-a făcut apariția în scenă doamna Rațiunea care spune răspicat că sub nici o formă nu se poate. Și bineînțeles că vine cu argumente solide. O asculți sau îți dai si ultima agoniseală că așa îți dictează inima? Hmmm greu de spus! Acesta era doar un exemplu, însă sunt zeci. 
Deci, cu siguranță că la o întrebare de genul la tine cine e mai importantă dintre cele două, nu putem da un răspuns concis pentru că depinde de circumstanță. Ideal ar fi să fie pe aceeași lungime de undă de fiecare dată când ne dorim ceva, dar dintr-un motiv sau altul nu se întâmplă întotdeauna așa. Așadar, cui acordăm câștig de cauză? Iși amintește cineva vreo bătălie dată între suflet și rațiune? Eu sunt de părere că atunci când se întâmplă ca una să îți dicteze ceva iar cealaltă total opusul, să stăm să ne gândim puțin. Înainte mă lăsam condusă doar de glasul sufletului, așa sunt adolescenții nu? Nu stau să dospească deciziile foarte mult. Ori e albă ori e neagră. Dar odată cu trecerea timpului începem a cântări mult mai mult lucurile , a găsi avantaje sau dezavantaje, lucruri pro sau contra.  A gandi cu inima iti da o senzatie de libertate care e sinonima cu ”orice lucru este posibil”, pe când rațiunea se ghidează după reguli, ce ne limitează oarecum dorințele. Chiar dacă inima este cea care reacționează spontan și sincer înainte ca lucurile să fie conștinentizate și controlate de către rațiune.  Dar fiindca suntem oameni trebuie să dăm dovadă de acest lucru și să avem principii. Principii care să poată să facă un mix între cele două. Aceasta este părerea mea. Dumnezeu ne-a dat minte pentru a le folosi cu succes pe ambele împreună.  Iar dacă acest lucru nu este mereu posibil, să le punem în balanță și fie ca cea care atârnă mai greu să câștige! Eu i-aș spune NU impulsivității! Dar da, ascultă-ți instinctul dacă știi că de fiecare dată când te-ai bazat pe el NU te-a dezamăgit! O dată cu rațiunea apare și orgoliul. În unele aspecte ale vieții, trebuie să recunosc, îl am în sânge.
Multe personaje pe scenă astăzi. În concluzie, părerea mea personală e că nici unul dintre ele nu trebuie lepădat 100% pentru ca lucurile să iasă așa cum îmi doresc!
Fiindcă am căutat un citat frumos legat de acest subiect (pe care să-l pun la vorba zilei)  și majoritatea pe care le-am citit se referă doar la ”inimă vs. rațiune” numai în ceea ce privește dragostea și fiindcă nu am fost de acord cu niciunul ce l-am citit m-am lăsat păgubașă. Păi atunci când la capitolul ”dragoste” , în ceea ce privește relația din viața ta, ajungi să pui problema între cele două, înseamnă că ceva nu funcționează bine. Și dacă se ajunge vreodată la asta, eu zic că ceea ce reise poartă numele de compromis.  Deoarece mă ghidez după anumite principii, in acest caz 100% câștigă rațiunea, fără nici o părere de rău! E tranșant, dar la capitolul acesta, chiar că ori e alba ori e neagră. Gri, maron, roz, niciodată!  

9 comentarii:

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

hm. grea dilema. fundamentala. am avut si am si eu mereu de optat intre cele doua. atat cat pot merg cu amandoua in paralel insa prefer afectul de cate ori pot. dar da, daca nu era ratiunea eram de mult pierdut:)

loredana şi robert spunea...

uneori rasspunsul il stii chiar inainte de a te intreba. numai ca nu avem curajul de a accepta. rayboiul ratiune inima e de multe ori doar un pretext. acela de a fugi de ceva ce nu vrem sa acceptam. si iar ratiune. si iar inima. e un cerc vicios.

Diana spunea...

Ciprian, merci pentru exercitiul de sinceritate!

Loredana uite asa nu m-am gandit, dar sa stii ca ai si tu dreptate! Bine ai venit!

Anonim spunea...

..Draga mea, de ce-ai schimbat totul pe-aici?????? Nu-mi vine sa cred ca nu mai ai minunatiile alea... Unde sunt sertarasele,muzica aia superba dupa care intram...,calendarul crestin,informatia zilei,mii de articolase - unul mai dragut ca altul..,sfaturile bunicutei,etc,etc,etc.,... DE CE????????? Aveai cel mai multiplu si mai dragut blog!!!!!! Stiai,nu? Poate ca trebuia sa-ti fi spus asta inainte de acest dezastru...E PREA MULTA SIMPLIFICARE ACUM! Ne-ai obisnuit cu atatea lucruri deosebite,da,f. frumoase, si-acum cum ne lasi?? Spune-mi!!!!!!! Da-ne un semn si spune-ne ca ne mai iubesti........
L'automne

Anonim spunea...

Nu,nu se poate ! Refuz sa cred ca a disparut totul... Intru,caut,ma-ntorc si nimic...Aceeasi poveste! Nu gasesc explicatii,nu vad de ce asa,dintr-odata... Cum?? De ce rafturi goale,parasite? Inainte erai peste tot,te simteam...Stiam ca esti acolo...
L'automne

Diana spunea...

Offff uite am incercat sa vad ceva si fara sa vreau am dat save inainte sa salvez sablonul meu anterior :(((( Cand am vazut ca mi-a disparut totul sa incremenesc!! Chiar acum il fac la loc! Exact cum era inainte! :)) Pupici

Anonim spunea...

M-ai disperat,Dia,cu faza asta!! Sa nu ne mai faci,da???? Hai ca mi-a mai venit inima la loc!!!!!!!!!! BAFTA,SA-TI IASA CUM TREBUIE!! Te sarut mult,muuuuuuuult!!!!!!!
L'automne

Anonim spunea...

Renunta la sertarasele pe turcoaz! Abia se disting pt ca sunt scrise f mic si culoarea nu merge deloc...E prea stearsa...Nu se distige prin nimic...Pune-le cum erau si nu uita de fondul color al blogului! Astept culori mai vii pt sertarase! PS.Am un monitor performant si tot observ ca nu e in regula cu turcoazul ales...
L'automne

Diana spunea...

:( dar nu am ce sa ii fac, asa este acest template, nu eu am ales culorile! Hai ca nu e atat de rau, pana ne obisnuim:) Merci pt sfaturi!